Paul Roijmans Bronzen Sculpturen

Het maken van bronzen beelden en sculpturen is een zeer oude kunstvorm die tot op de dag van vandaag wordt uitgevoerd. Zo maken wij vandaag de dag bij Roijmans Bronzen Sculpturen in Reusel nog steeds bronzen sculpturen. In deze blog zullen we meer vertellen over dit oude en tijdloze materiaal.

Over bronzen beelden
Brons is een materiaal dat al sinds 3000 jaar voor de huidige jaartelling wordt gebruikt. Het wordt gecreëerd door een legering te maken van vooral koper en tin. Het duurde echter zo’n duizend jaar voordat koper echt veel werd gebruikt. Dit heeft uiteraard ook te maken met de beschikbaarheid van de grondstoffen en de handel die werd gedreven in deze oude maatschappijen.

Zo begonnen de oude Egyptenaren, die al lange tijd met koper werkten, brons te maken vanaf het moment dat zij tin konden inkopen uit het Nabije Oosten, omdat deze grondstof in Egypte niet voorkwam. In de Griekse en Romeinse oudheid was brons een zeer veelvoorkomend materiaal voor het vervaardigen van kunstobjecten. Overal in het dagelijks leven waren bronzen voorwerpen te vinden. Ook in Nederland zijn veel bronzen beeldjes en voorwerpen gevonden uit de tijd dat het deel uitmaakte van het Romeinse rijk.

Er zijn een aantal verschillende technieken voor het gieten van brons. Nadat de legering is gemaakt, door de grondstoffen koper en tin en in sommige gevallen kleine hoeveelheden andere stoffen samen te smelten, wordt de vloeibare legering in een vorm gegoten. De oudste en eenvoudigste techniek is het vloeibare metaal in een open vorm te gieten in een vuurvast materiaal, zoals steen. Zo kunnen eenvoudige vormen en gebruiksvoorwerpen worden gemaakt, maar de open vorm betekent dat er altijd een zijde van het product vormloos blijft.

De kunst van het vervaardigen van gietvormen en mallen is echter steeds beter geworden. Een andere techniek is de zogenaamde Cire Perdue (‘de verloren wasmethode‘). De verloren was methode (á cire perdue) is een veelgebruikte en nauwkeurige methode om beelden en objecten om te zetten naar bijv. bronzen gietwerk. Hierbij word van een wasmodel (een kopie van uw beeld in was) een eenmalige, vuurvaste mal gemaakt, welke in een oven wordt geplaatst, waardoor de was uit de mal loopt/smelt. Het wasmodel is nu “verloren”, waardoor er een holle ruimte is ontstaan, waarin het brons kan worden gegoten. Op deze manier kunnen volledige driedimensionale vormen worden gemaakt. Om brons te besparen werd de kern soms gemaakt van klei waarover een dunne laag was werd aangebracht. Daaroverheen werd vervolgens dan weer de buitenste laag klei aangebracht. Dit zogenaamde holgieten zorg ervoor dat je veel koper kunt besparen en het voorwerp wordt ook aanzienlijk lichter.

Veel van de oude technieken worden vandaag nog steeds gebruikt. Bent u benieuwd hoe we vandaag de dag nog bronzen beelden maken? Kom eens langs in het atelier van Roijmans Bronzen Sculpturen in Reusel . Dan kunt u met eigen ogen zien hoe een oude kunstvorm nog steeds actueel kan zijn.