Paul Roijmans Bronzen Sculpturen

Het proces van brons gieten.

smeltoven

 

Als alle ingrediënten aanwezig zijn kan het proces van brons gieten beginnen. Allereerst zijn er een aantal mallen cq. vormen nodig; deze zijn gemaakt van zilverzand met hierbij 2 componenten, een hars en een harder. Deze mallen zijn voorzien van een speciale coating welke er voor zorgt dat het hete brons van 1200 graden celcius niet in de mallen brandt, met een ruw oppervlak als gevolg.

brons6
brons gieten in een mal van zilverzand

 

Daarnaast is er een (oliegestookte) oven nodig voor het verwarmen van de broden brons 90/10 (90% koper en 10% tin). De smelttemperatuur van brons ligt ongeveer tussen de 960 en 1050 graden Celcius en is afhankelijk van het percentage tin. Beschermende kleding dragen is noodzakelijk voor de gloeiendhete kroes en de daarbij vrijkomende stralingswarmte.

Afhankelijk van de grootte van de mallen kunnen er met een kleine kroes (ong. 10-12 kg brons) tussen de 1 en 8 mallen worden volgegoten. Met name de kleinere sculpturen zijn hiervoor geschikt. Zodra het een groter (tuin)beeld moet zijn is er een grotere oven nodig, met hierin uiteraard ook een grotere smeltkroes en meerdere broden brons (ong. 75 kg brons).

slakken verwijderen uit de smeltkroes

 

Na het gieten als de mallen nog warm zijn en de gegoten brons een paar minuten is gestold kan de mal al voorzichtig worden opengemaakt. De mal is voor een éénmalig gebruik. Iedere sculptuur is uniek!

brons verwijderen uit een mal

 

Met dank aan Kees Brandwijk voor het maken van de foto’s tijdens het gietproces (mei 2015).