Paul Roijmans Bronzen Sculpturen

We schreven er al eerder over in onze blogs ‘Het bronzen sculptuur als kunstvorm’ en ‘Een sculptuur op maat’, het maken van bronzen sculpturen is een zeer oude kunstvorm die al dateert van voor onze jaartelling. Brons, een legering van koper en tin, die door samensmelting verkregen wordt, wordt in vloeibare vorm in een mal gegoten, waarna door stolling een sculptuur ontstaat. Deze mal – de gietvorm – wordt verkregen door een kopie van het te maken beeld in was te maken, waaromheen een vuurvaste, krimpvrije massa van zilverzand, hars en een harder geplaatst wordt. Door op hoge temperatuur (1250ºC) de was uit de vorm te laten smelten, ontstaat een droge gietvorm met een holte in de vorm van het te maken sculptuur. Uiteindelijk wordt via een gietkanaal vloeibaar brons in de mal gegoten, waarna na afkoeling de mal wordt verwijderd en eventuele uitsteeksels worden weggeslepen.

Waar moet ik beginnen?

Het proces van een bronzen sculptuur maken, gaat dus niet over een nacht ijs, het vergt behoorlijk wat tijd. Bent u dan ook op zoek naar een sculptuur dat op korte termijn geleverd moet worden, dan zit er niets anders op dan naar onze galerie in Reusel te komen en een al bestaande vorm te kiezen. Van de vormen in de galerie worden de gietmallen bewaard, zodat we er meerdere van kunnen gieten.

hoe gaat de artiest te werk?

Hebt u meer tijd dan kunnen we uw precieze wensen samen doorspreken, waarna we een offerte maken die past binnen uw budget. Gaat u hiermee akkoord dan begint de ontwerpfase, waarvan uiteindelijk een wassen model wordt gemaakt. Dit model krijgt u te zien en hierop zijn nog aanpassingen mogelijk. Zijn we het er samen over eens, dat het model eruit ziet zoals u voor ogen hebt, dan volgt het proces van het bronsgieten. Dat we hierboven al kort beschreven.

Dat gieten gebeurt als volgt:

Het brons, aangeleverd in broden met een legering van 90% koper en 10% tin smelt bij ongeveer 1000ºHC. Daarna wordt het vloeibare brons met behulp van een kroes in de mal gegoten. Afhankelijk van de grootte van de sculptuur is soms tot wel 75 kg brons nodig. Het brons stolt snel na het gieten, dus dit moet in een beweging gebeuren, waarna de mal verwijderd en vernietigd wordt. Er is weer een prachtige samensmelting van mens en materie gecreëerd.